10 tips om ervoor te zorgen dat jouw make-up perfect blijft zitten!


Fotografie: Rui Jun Luong
Fotografie: Rui Jun Luong

 

 Dat jullie bruiloft een fantastisch dag wordt is zeker! Maar hoe zorg je ervoor dat je make-up de hele dag blijft zitten? Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat onbezorgd met een stralend gezicht ; met deze tips gaat dat helemaal goed komen.      Prep!
Alles begint bij een goede basis, een goede voorbereiding is het halve werk! Voor mij als visagist  is het belangrijk dat je het nodige voorwerk doet. Dat hoeft echt niet een langdurig abonnement bij de schoonheidsspecialiste te zijn. 
Wat je zelf kunt doen :

Scrubben / peeling : Door zacht te scrubben verwijder je alle dode huidcellen en voorkom je dat er huidschilfertjes achterblijven. Op een gladde huid blijft make-up altijd beter zitten. Deze stap kan je de avond van tevoren of de ochtend zelf prima doen. Zorg er wel voor dat je ruim voor de bruiloft hebt getest of je huid hier goed op reageert!

Reinigen : de ochtend van de bruiloft reinig jij je gezicht goed met producten geschikt voor jouw huidtype. Als je twijfelt over welk huidtype jij hebt , kun je dat altijd aangeven tijdens de proefsessie. Dan kunnen we samen kijken welke producten geschikt zijn voor jouw huid.

Hydrateren : Gebruik na het reinigen een hydraterende crème die geschikt is voor jouw huid. Een huid die droog/vochtarm is zal de make-up producten als een spons opzuigen en dat is precies wat we niet willen natuurlijk! Heb je een erg droge huid? Dan is een hydraterend gezichtsmaker de dag voor de bruiloft een goed idee - let er wel op dat je een zacht masker kiest, niet een masker dat ook een diepreinigende functie heeft! Daarmee prikkel je de huid teveel en zal het mogelijk roder ogen dan de bedoeling is.

 Ken je huid
Als jij weet welk huidtype je hebt, kun je beter anticiperen op wat je huid nodig heeft. Heb je een heel vette huid? Dan ziet de voorbereiding en keuze van producten er heel anders uit dan bij een droge huid. In het kort:

Droge huid : Bij een droge huid breng ik voor de make-up een hydraterende crème aan die direct zijn werk doet als primer(beschermlaag zodat de huid de make-up minder snel zal absorberen). Ik kies een foundation die geschikt is voor jouw huid en zal er mogelijk zelfs nog dagcrème doorheen mengen. In plaats van poeder producten zal ik eerder kiezen voor een blush en contour op crème basis.

Vette huid : Bij een vettere huid kiezen we een luchtigere basis, mogelijk een frisse gel in plaats van een vettige  crème. Ik kies een primer die als barrière tussen huid en make-up functioneert, zo krijgt de olie op je huid minder snel kans om door te breken.

Gecombineerde huid: Heb je een huid met vettere zones en droge stukken? Dan is een goeie voorbereiding extra belangrijk, en zullen we elke zone op de juiste manier voorbereiden!

Normale huid - Ideaal! Gewoon de stappen van volgen van punt 1:Prep! en we kunnen los.

-
Gevoelige huid : Raakt je huid snel geïrriteerd? Dan is het extra van belang dat we tijdens de proefsessie en daarna goed kijken hoe je huid reageert. Alle producten die ik gebruik zijn hypoallergeen en geschikt voor een gevoelige huid.

En als we dan toch bezig zijn, daar is ie : veel water drinken! Is voor alles goed!


Touch-up kit
Elke bruid krijgt van mij een klein tasje mee met daarin producten om de make-up af en toe bij te kunnen werken indien dit nodig is. Gaat je huid glimmen dan kan je het snel even bijwerken met doorzichtige poeder of even afdeppen met een stukje blotting paper. Je krijgt altijd voldoende van de gebruikte lippenstift mee in een potje, plus een kwastje om het mee bij te werken gedurende de dag. Ook een spray om je make-up mee op te frissen of juist je huid weer mat te maken zit in het tasje - aan alles is gedacht !
Tip: Geef het tasje aan je ceremoniemeester mee en zorg ervoor dat hij/zij het altijd bij zich heeft.


 Mini-break
Zorg ervoor dat er in jullie planning voor de trouwdag hier en daar een kort rustmoment is. Bijvoorbeeld na de ceremonie en na het diner, voor het feest. Even tien minuten samen is heerlijk om te hebben! En aangezien je ceremoniemeester toch altijd jouw touch-up kit bij de hand heeft... kan jij direct in 2 minuten je make-up bijwerken!

     
Drinken
Probeer zoveel mogelijk met een rietje te drinken! Zo blijft je lippenstift lekker lang zitten.

     
Scrub
Heb jij ook vaak droge lippen? Zorg ervoor dat je in de dagen voor de bruiloft elke dag even je lippen scrubt met een verzachtende scrub. Want net als de huid van je gezicht heeft ook de huid van lippen wat verzorging nodig! Gegarandeerd zachte lippen waar de lippenstift goed op blijft zitten!
Gebruik liever geen vaseline om je droge lippen te verzachten. Vaseline droogt je lippen heel snel weer uit! Zoek een voedende lippenbalsem.
Bijvoorbeeld Lip Scrub & balsem van LUSH.

     
Prime!
Met een speciale fixerende spray sprayen we een laagje over je make-up heen om het goed vast te zetten op je huid. Belangrijk is dat in deze spray Glycerine zit! Dit stofje zorgt ervoor dat je make-up als het ware vastplakt en goed hecht aan de huid. Het werkt ook hydraterend voor je huid.  Voor dames met een glimmende huid heb ik een matterende spray mee!
Bijvoorbeeld prep&prime spray van MAC Cosmetics .

       
Brows on fleek
Laat jij je wenkbrauwen epileren of harsen? Doe dit niet de dag van tevoren! De huid zal dan rood en dik zijn, zonde. Probeer zo'n 3-5 dagen voor de bruiloft een afspraak te maken ( of doe het zelf ;) ).

 

       Mannen ook
Niet voor jou maar voor je aanstaande! Een beetje poeder op zijn neus kan geen kwaad - juist mooi voor de foto's! En zorg dat jullie ceremoniemeester altijd een pakje make-up doekjes bij zich heeft - dan kan de lippenstift van al die kusjes snel weggepoetst worden ;).

             
Of...
Neem je visagist de hele dag mee, gegarandeerd de hele dag perfecte make-up!  Of laat hem/haar in de loop van de dag terugkomen voor het bijwerken van je make-up. Kan je meteen je make-up laten omtoveren tot een prachtige avond-look <3

 

 

Tekst: Marit de Man